1700’lü yıllarda ortalama insan ömrü 30 iken, günümüzde bu ortalama 75‘e yükselmiştir. Peki neden ve nasıl?
Herkesin aklına ilk olarak modern tıp gelecektir fakat durum aslına öyle değil.
Ortalama İnsan Ömrü Nasıl 45 Yıl Arttı ?

Hijyenin Önemi
Sadece modern tuvalet ve kanalizasyon sistemlerinin varlığı, ortalama insan ömrü artışına 15-20 yıl eklemiştir. Yani son 300-400 yıl içerisinde insan ömründe gerçekleşen kazanımların neredeyse yarısı sadece tuvaletten kazanılmıştır. Eskiden en gelişmiş ülkelerde bile insanlar tuvaletlerini hijyenik olmayan koşullarda yapıyordu. Bu nedenle hastalıklar çok hızlı bir şekilde yayılabilmekteydi. Buda insanların ölümüne sebep olmaktaydı.
Evİçi Sıcaklık
Ev içlerindeki sıcaklığı kontrol edip uygun sıcaklığa getirmemiz bile, ortalama insan ömrüne 5-6 yıl eklemiştir. 1700’lü yıllarda özellikle Avrupa’nın kuzey kesimlerinde aşırı soğuklarından, Ortadoğu ve Güney Amerika bölgelerinde ise yaz aylarında aşırı sıcaklık yüzünden binlerce insan ölmekteydi. Günümüzde klima, kalorifer ve benzeri teknolojiler sayesinde insanların bu nedenle ölme oranlarını %99 azaltmıştır.
Sıcak Suya Kolay Erişim
Şehir hayatında sıcak suya kolay erişim olduğundan dolayı el yıkama, diş fırçalama gibi alışkanlıklar daha da yaygınlaşmıştır. İnsanlar bu nedenden dolayı daha sık banyo yapmaya başlamıştır. Tek başında sadece sıcak suya kolay ulaşabilmek, ölümcül hastalıklara yakalanma riskini belirli bir ölçüde düşürmüştür. Buda insan ömrüne 5-10 yıl daha eklemiştir.
Savaşlar ve Soykırımlar
Eskiden savaşlar ve soykırımlar çok fazla yaşanıyordu. Bu nedenle ölümlerin 3/1’i sadece bu sebepten dolayı oluyordu. Bu oranlar şuan neredeyse %1’in altında. Buda insan ömrünün ortalamasına doğrudan veya dolaylı şekilde katkıda bulunmuştur.
Cinsel İlişki
Modern insanların cinsel ilişki sırasında kondom kullanması da insan ömrünün uzamasında etkilidir. 1700’lü yıllarda cinsel yollarla buluşan ölümcül hastalık taşıyan insan sayısı oldukça fazlaydı. Hem kondom kullanımı hem de tek eşlilik arttıkça bu hastalıklar bitmiştir.
Buzdolabı ve Dondurucular
Yiyeceklerin buzdolabı ve dondurucularda uzun süre korunması kolay beslenme düzenini sağlıyor. Çocukların bu sayede daha iyi beslenebilmesi, deterjanın icadı ve yaygınlaşmasının etkisi de büyük. Çamaşır ve bulaşıkların etkili bir şekilde yıkanıp temizlenmesi de hastalıkların yayılmasını azaltmıştır. Bu sayede ölüm oranları da azalmıştır.
Modern Tıp ve İlaçların Etkisi
Bütün bunları düşününce modern tıp ve ilaçlar ortalama insan ömrünü en fazla 5-6 yıl uzatmıştır. Fakat modern tıbbın çok önemli bit etkisi daha bulunmakta. Özellikle bebeklerin doğumu ve çocukluk dönemine uzanan süreçte yaşanabilecek hastalıklara çözüm bulmalarıdır. Bu gün çok basit bir aşı ile milyonlarca çocuk korunmaktır. Buna rağmen tıbbın etkisi, diğer etkilere nazaran yüzdesel olarak çok düşüktür.